» מאמר בנושא אירועים בטבע



ממינוס לפלוס - תוכנת מעקב הוצאות והכנסות תאריך פרסום : 10/06/10 - 13:17 | כתב : אלקטרו | צפיות : 918


פעמים רבות נדמה לנו שהכל סביבנו סובב בצורה קבועה ומה שהיה הוא שיהיה. תמיד תזרח לנו השמש, טבעי שאנו מתעוררים בבקר, נושמים ומחייכים, ויש לנו שליטה במצב. אולם מדי פעם מתרחשים אירועים בטבע המפעימים את רוחנו ומזעזעים את האיזון המדומה שבתודעתנו. בחרנו לדבר הפעם על שלושה מהם:


אירועים בטבע

אירועים בטבע - ליקוי חמה ולבנה

כשמצטלבים מסלולי כדור הארץ השמש והירח, דבר הקורה בתחילת חודש עברי, מסתיר הירח את השמש באופן מלא או חלקי. אירוע טבע כזה קורה בערך פעמיים עד חמש בשנה. בליקוי מלא מוסתר אור השמש לחלוטין לדקות ספורות או שהשמש מקיפה את הירח בהילה דמוית טבעת יהלום. ליקוי לבנה קורה בעת ירח מלא, כשהשמש, כדור הארץ והירח נמצאים על קו אחד, אז מוסתר ומוחשך אור הירח. בעוד ליקוי החמה הוא נקודתי, כלומר, לא בשווה בכל מקום, את ליקוי הירח ניתן לראות ברוב חלקי כדור הארץ והוא מתמשך עד מאה דקות. בעבר ראו בני האדם בליקויים אלו סימני אזהרה מבשרי רע, כביכול עומדת השמש או הירח בפני סכנת כליה. עוד בשלהי המאה התשע עשרה ירו ספינות הצי הסיני בתותחיהם בניסיון להציל את הירח בעת ליקוי.


אירועים בטבע - התפרצות הרי געש

הרי געש נוצרים כתוצאה מסדיקת הקרום החיצוני של כדור הארץ. המאגמה, הנמצאת בשכבה האמצעית - בחום של עשרות אלפי מעלות צלסיוס - לוחצת על שכבת הסלעים בעוצמה וכשהם נסדקים - מתפרצת דרכם. כשמתקרשת הלבה היא יוצרת רקמת שברי סלעים ובהדרגה נוצר הר געש דמוי חרוט, דרכו נפלטים מדי פעם גאזים פנימיים ההופכים בשילוב עם מים לקיטורהמתפרץ בצורת עמוד בגובה עשרה קילומטרים. מהחלקיקים הקטנים נוצר אפר וולקני כבד הנע אלפי קילומטר ואפילו יכול להקיף את כדור הארץ. בשל משקלו הרב הוא עלול לגרום לקריסת גגות בניינים ופציעת והריגת יושביהם, הפסקות חשמל ושיבושים בתקשורת הרדיו והסלולאר ואף מזיק למטוסים ומחשבים. יש לו גם השפעה על החקלאות ובשל זיהום האויר שהוא גורם - גם על חולי לב ואסטמה.


אירועים בטבע - צונמי

אירוע טבע זה מתרחש בעיקר בעקבות רעידת אדמה בלב האוקיינוס הגורמת להתנגשות בין לוחות קרקע הים, או בשל מפולת של רכס תת-מימי. כתוצאה מכך נדחפים המים בעוצמה אדירה ובמהירות כלפי מעלה ונוצרים גלים ססמיים חזקים מאד הנעים במהירות של בין 400 ל-1000 קמ"ש, מבלי לאבד מעוצמתם.
במקום היווצרותו יכול הגל להיות בגובה מטר בודד אולם כשהגלים מתקרבים לחוף גובהם נהיה עצום בשל רדידות קרקע הים והם מתנפצים בעוצמה רבה ומחריבים כל אשר בדרכם בטווח מאות מטרים ואף קילומטרים. סימן מקדים לצונמי הוא נסיגה מהירה של המים מהחוף שהיא לפעמים כה חזקה עד שמעגני סירות שלמים מתרוקנים ממימיהם. במקומות החשופים בעיקר לסכנה, דרום מזרח אסיה והחופים הקאריביים הוקמו חומות הגנה בגובה עשרים מטר וישנם מרכזי חיזוי המתריעים על רעידות אדמה באוקיינוסים.






» מאמרים נוספים בקטגוריית אירועים, חתונות

» חיפוש באתר

Custom Search